Analiza rozwoju rynku consumer finance w Polsce - Barczuk, Katarzyna (Analysis of consumer finance market development in Poland, 2011)
Artykuł poświęcony jest wyjaśnieniu pojęcia i genezy rynku, celowości jego powstania, przybliżeniu jego zakresu, opisaniu zasad funkcjonowania oraz podmiotów (strony popytowej i podażowej) na nim działających. Czytelnik znajdzie w nim informacje dotyczące stosowanych regulacji prawnych, tego, jak przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania rynku consumer finance. Oprócz tego zwrócona zostanie uwaga na wpływ warunków ogólnogospodarczych jako determinantów dalszego, zrównoważonego rozwoju tego rynku w Polsce. Analiza stanu rynku ma na celu pokazanie jego dotychczasowego rozwoju jako formy finansowania potrzeb konsumpcyjnych i mieszkaniowych ludności z uwzględnieniem najbardziej znaczących jego segmentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 435-443