Instytucje mikrofinansowe w Bangladeszu - Pluskota, Przemysław (Microfinance institutions in Bangladesh, 2011)
Dostęp do podstawowych usług finansowych, takich jak kredyty, oszczędności czy realizowanie płatności, ma znaczny pozytywny wpływ na życie ubogich. Jednym z narzędzi przełamywania bariery ubóstwa jest mikrokredyt, który jest definiowany jako niewielkie wsparcie osób ubogich w celu generowania przez nie dochodów. Instytucje mikrofinansowe traktowane są jako jedno z narzędzi ograniczania zjawiska ubóstwa na świecie. W Bangladeszu funkcjonuje wiele tego typu instytucji, umożliwiając ubogim przekroczenie granicy ubóstwa. Najliczniejszą grupę klientów instytucji mikrofinansowych stanowią kobiety, które dzięki mikrokredytom wielokrotnie uzyskują samodzielność finansową oraz zwiększają swoją pozycję społeczną
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 421-431