Zagraniczne źródła finansowania banków europejskich w warunkach unii monetarnej - Kolany, Krzysztof; Półtorak, Bogusław (Foreign sources of financing of European banking sector in the conditions of monetary union, 2011)
Integracja europejska nie ominęła rynku bankowego. W dekadzie 2000-2009 europejskie banki rozwinęły działalność kredytową poza granicami państw, tworząc sieć wzajemnych powiązań finansowych. Kryzys nadmiernego zadłużenia ujawnił skalę i znaczenie transgranicznych zobowiązań bankowych, które wywierają coraz silniejszy wpływ na decyzje gospodarcze i polityczne. Istnieje ryzyko, że niewypłacalność jednego kraju lub jego sektora bankowego doprowadzi do kryzysu bankowego w całej Europie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 402-408