Sekurytyzacja wierzytelności hipotecznych w Stanach Zjednoczonych. Przeszłość i teraźniejszość - Kalasińska, Magdalena (Securitization of mortgage debts in the United States. The past and the present, 2011)
W niniejszym artykule przedstawiona została krótka analiza rynku sekurytyzacyjnego w USA w okresie tuż przed kryzysem (głównie lata 2005-2006), jak również w jego trakcie i po kryzysie finansowym. Analizy zaprezentowane w niniejszym artykule stanowią punkt wyjścia do dalszych badań nad zmianami na rynku sekurytyzacyjnym zarówno w USA, jak i w krajach europejskich, a zatem i w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 394-401