Bankowość islamska w Indonezji – historia, teraźniejszość, przyszłość - Adamek, Jacek (Islamic banking in Indonesia – history, present, future, 2011)
Celem artykułu jest próba charakterystyki bankowości islamskiej jako elementu architektury indonezyjskiego systemu bankowego, ze szczególnym uwzględnieniem determinant rozwojowych tej formy pośrednictwa finansowego. Realizacja wyznaczonego zadania oparta będzie na wynikach studiów literaturowych dotyczących poruszanej tematyki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 373-382