Ubezpieczenia pokrywające ryzyko bankowe jako metoda ograniczania skutków przestępstw bankowych - Usik, Aleksandra (Insurance policies covering banking risk as the method of reducing the bank frauds’ impact, 2011)
Przestępstwa bankowe tworzą skomplikowaną strukturę i są trudne do jednoznacznego sklasyfikowania. W niniejszym artykule podzielono je na trzy grupy. Pierwszą stanowią te, w których bank jest sprawcą przestępstwa, w drugiej bank jest ofiarą, w trzeciej zaś jest wykorzystywany do przeprowadzania nielegalnych transakcji. W przypadku gdy bank jest ofiarą, można zastosować środki pozakarne zapobiegające przestępstwom bankowym. Należą do nich zarządzanie ryzykiem operacyjnym oraz ubezpieczenia. Celem artykułu jest opisanie pakietów ubezpieczeń zabezpieczających aktywa i mienie banku przed ryzykiem przestępstw bankowych oraz dokonanie analizy problemów występujących w ich zakresie na polskim rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 346-356