Próba identyfikacji cech społeczno-ekonomicznych osób zagrożonych zjawiskiem „przekredytowania” - Kochaniak, Katarzyna (The impact of households socio-economic characteristics on the tendency to excessive borrowing, 2011)
Od 2008 r. w sektorze bankowym w Polsce obserwowano nasilanie się problemu „przekredytowania” gospodarstw domowych. Celem pracy jest przybliżenie tego zjawiska, wskazanie jego symptomów i źródeł detalicznego ryzyka kredytowego, a także zidentyfikowanie cech społeczno-ekonomicznych ludności przesądzających o skłonnościach do zaciągania oraz spłacania kredytów i pożyczek detalicznych. Na podstawie informacji liczbowych GUS o budżetach gospodarstw domowych w latach 2008-2009 poszukiwano odpowiedzi m.in. na następujące pytania: • czy przekredytowaniem zagrożone były wyłącznie gospodarstwa domowe osiągające niskie dochody; • jakie cechy gospodarstw domowych wpływały na skłonność do zadłużania się w bankach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 319-332