Europejska integracja walutowa i jej wpływ na polski sektor bankowy - Tokajuk, Ewa (European monetary integration and its infl uence on Polish banking sector, 2011)
Integracja walutowa w szczególny sposób dotyka zagadnień funkcjonowania sektora bankowego, który ściśle jest związany z rynkami finansowymi i gospodarką realną. Polski sektor bankowy charakteryzuje się już od kilku lat wysokim poziomem stabilności oraz efektywnością i rentownością na poziomie nieodbiegającym od wartości przeciętnych dla krajów UE. Koncentracja sektora oraz jego konkurencyjność nie wykazują cech zasadniczo odmiennych od dominujących praktyk. Przystąpienie Polski do strefy euro może spowodować zmiany strukturalne sektora finansowego, zwiększyć jego ekspozycję na konkurencję ze strony instytucji finansowych krajów strefy euro oraz oddziaływać na zmiany poziomu efektywności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 307-316