Kreacja wartości w procesach fuzji i przejęć w sektorze bankowym - Mikołajczyk, Katarzyna (Creating value in bank mergers and acquisitions, 2011)
Artykuł koncentruje się na finansowych aspektach bankowych fuzji i przejęć. Jako oznakę sukcesu w transakcjach M&A przyjmuje się wzrost wartości dla akcjonariuszy, warto jednak rozszerzyć perspektywę i uwzględnić także ich wpływ na szerokie grono podmiotów związanych z tymi instytucjami: pracowników, klientów, podmiotów konkurencyjnych, obligatariuszy, państwa. Część korzyści uzyskanych przez łączące się banki wynika bowiem z wzmocnienia ich siły rynkowej i może odbywać się kosztem szerokiego kręgu interesariuszy. W kontekście ostatniego kryzysu finansowego na szczególną uwagę zasługują fuzje banków motywowane chęcią uzyskania statusu banku „za dużego, aby upaść”, w przypadku których wzrost wartości wykreowany przez fuzje odbywał się kosztem całego społeczeństwa, narażonego na konieczność ratowania tych instytucji z funduszy publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 241-251