Propozycja ujęcia sekurytyzacji syntetycznej na gruncie prawa polskiego - Liberadzki, Marcin (Synthetic securitisation in Poland – legal aspects, 2011)
Opracowanie dotyczy możliwości zastosowania zaawansowanych struktur sekurytyzacyjnych w Polsce. Różnorodne typy papierów ABS, szczególnie syntetyczne struktury CDO/CLO, zostały omówione, przeanalizowane i porównane. Największe wyzywanie stanowi dopasowanie modelu syntetycznej sekurytyzacji do otoczenia prawno-instytucjonalnego w Polsce. Warto nadmienić, że pomimo rozpowszechnienia struktur CDO na świecie, szczególnie w USA, nie były one w zasadzie praktycznie w ogóle stosowane w Polsce. W opracowaniu sformułowano postulaty i wskazano obszary dotyczące tych rozwiązań prawnych, które należałoby zastosować w przypadku wprowadzania syntetycznych CDO do polskiej praktyki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 232-240