Reorganizacja systemu controllingu bankowego w następstwie globalnego kryzysu finansowego - Kulińska-Sadłocha, Ewa (Reorganization of the banking controlling system following the global financial crisis, 2011)
Celem opracowania jest określenie głównych czynników determinujących kierunki zmian w organizacji i funkcjonowaniu controllingu w bankach ze wskazaniem na obszary controllingu, które wymagają reorganizacji. Doświadczenia ostatnich lat zmusiły banki do działań łagodzących skutki kryzysu, a także podjęcia kroków zabezpieczających przed podobnym rozwojem sytuacji w przyszłości. Tym samym postawiły przed controllingiem – systemem wspierającym zarządzanie – wiele trudnych zadań, jednocześnie określając kierunki dalszego rozwoju jego koncepcji. Realizacja nowych zadań wymaga zmian w: systemach planowania, informacji i sprawozdawczości wewnętrznej, zarządzaniu ryzykiem i kosztami, obszarze marketingu i sprzedaży, a także zmiany roli controllera w organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 224-231