Wyzwania rozwojowe bankowości a jej uwarunkowania historyczno-kulturowe w Polsce - Kukliński, Lech (Developmental challenges of Polish banking industry – historical and cultural context, 2011)
Bankowość należy do tego rodzaju działalności, dla której uwarunkowania kulturowe odgrywają znaczną, ponadstandardową rolę. Wynika to z wielu przyczyn, do których zaliczyć możemy czynniki zarówno o uniwersalnym, jak i o lokalnym charakterze, takie jak: podłoże religijne i aktywna rola Kościoła Katolickiego w tej materii do XIX wieku (głównie kwestia lichwy), aspekty historyczno-narodowościowe wynikające z burzliwych dziejów politycznych i gospodarczych Polski
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 213-223