Kontrowersje wokół społecznej odpowiedzialności banków komercyjnych - Korenik, Dorota (Controversy around the corporate social responsibility of commercial banks, 2011)
Celem opracowania jest wskazanie kontrowersji wokół tematu społecznej odpowiedzialności banku komercyjnego, tj. działającego w formie spółki akcyjnej, jako podmiotu prawa prywatnego. Zakresem rozważania objęto: przesłanki budowania przez banki odpowiedzialnych relacji z otoczeniem i kontrowersje na temat interesariuszy, którym powinno służyć przede wszystkim przedsiębiorstwo bankowe. W zakończeniu sformułowano trzy drogi rozwiązania problemu społecznej odpowiedzialności w biznesie bankowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 188-200