Eksplanacyjna i prognostyczna wartość współczesnych teorii nauk o finansach (ze szczególnym uwzględnieniem bankowości) - Flejterski, Stanisław (Explanatory and prognostic value of present-day theories of the science of finance (with a particular focus on banking), 2011)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie wybranych kwestii związanych z teoriami tworzonymi na gruncie nauk o finansach. W artykule przedstawione zostały funkcje nauk o finansach, ich główne osobliwości, ponadto zdolność teorii do objaśniania i prognozowania zjawisk finansowych. Wobec różnorodności zjawisk, przy tym w warunkach niepewności, ryzyka i niedoskonałości informacji, wątpliwe jest opracowanie jednej uniwersalnej konstrukcji teoretycznej, odnoszącej się do wszystkich subdyscyplin nauk o finansach. W praktyce nadal funkcjonować będzie wiele szczegółowych modeli (teorii „średniego zasięgu”), w pewnym stopniu uzupełniających się, częściowo zaś konkurencyjnych wobec siebie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 168-179