Wpływ kryzysu finansowego na dynamikę poziomu kredytów i depozytów w bankach w Polsce - Chudy, Katarzyna; Sobolewski, Marek; Stępień, Kinga (Influence of financial crisis on dynamics of credits and deposits levels in banks in Poland, 2011)
W artykule podjęto kwestię wpływu kryzysu finansowego lat 2008-2010 na akcję kredytową oraz pozyskiwanie środków od deponentów w sektorze bankowym w Polsce. W tym celu przeprowadzono analizę dynamiki kredytów i depozytów z uwzględnieniem typu klienta banków w latach 1996-2010. W części szczegółowej scharakteryzowano zmiany, jakie zachodziły w badanym okresie w największych bankach uniwersalnych. Jak wynika z przeprowadzonych rozważań, niektóre największe banki, mimo wystąpienia kryzysu finansowego, dynamicznie zwiększały swój udział na rynku depozytów i kredytów. Wyniki przeprowadzonych analiz pozwalają na stwierdzenie, iż wpływ kryzysu finansowego na sytuację na rynku kredytów i depozytów w Polsce był bardzo niejednoznaczny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 148-159