Wpływ kapitału intelektualnego na pozycję konkurencyjną banków komercyjnych - Buszko, Andrzej (Intellectual capital Influence on commercial banks’ competitive position, 2011)
Celem artykułu jest określenie związków pomiędzy kapitałem intelektualnym a pozycją konkurencyjną oddziałów banków komercyjnych. Opracowano stosowny indeks kapitału intelektualnego i dzięki współczynnikowi korelacji Pearsona wskazano na zależność pomiędzy kapitałem intelektualnym a pozycją konkurencyjną oddziałów. Zasoby niematerialne, a zwłaszcza kapitał intelektualny, odgrywają ważną rolę w gospodarce rynkowej. Badania potwierdziły silną stochastyczną zależność pomiędzy wartością indeksu kapitału intelektualnego a pozycją konkurencyjną. Z tego względu banki powinny w swojej strategii uwzględnić konieczność zwiększenia zasobów kapitału intelektualnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 136-147