Mierniki społecznej odpowiedzialności sektora bankowego – studia przypadków - Borys, Grażyna (Banking sector indicators of corporate social responsibility – case studies, 2011)
Przedmiotem opracowania jest analiza studiów przypadków rankingów i ratingów banków społecznie odpowiedzialnych. Analiza ta koncentruje się na miernikach CRS. Od prawidłowego doboru tych mierników zależy bowiem skuteczność wykorzystywania rankingów i ratingów jako narzędzi oceny zakresu wdrożenia idei CRS w praktyce bankowej, empirycznej weryfikacji zależności między wynikami działalności w zakresie CRS a wynikami finansowymi banków oraz powodzenie giełdowych indeksów społecznej odpowiedzialności oraz skuteczności audytów prawnej odpowiedzialności banków w zakresie CRS
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 125-135