Rezerwy statystyczne w hiszpańskim sektorze bankowym jako przykład praktycznego zastosowania koncepcji dynamicznego rezerwowania - Orzeszko, Teresa (Statistical provisions in Spanish banking sector as an example of practical application of dynamic provisioning, 2011)
Celem artykułu jest rozpoznanie i charakterystyka istoty rezerw statystycznych tworzonych przez hiszpańskie instytucje kredytowe oraz analiza i prezentacja zasad ich funkcjonowania. Wspomniane rezerwy stanowią pierwszą w historii udaną próbą wdrożenia koncepcji dynamicznego rezerwowania do praktyki bankowej na szeroką skalę. Chociaż za przykładem Hiszpanii poszło jeszcze kilka innych krajów, to jednak dynamiczne rezerwowanie nie znalazło szerokiego uznania i powszechnej akceptacji w skali światowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 96-105