Kształtowanie globalnej architektury regulacyjnej w okresie pokryzysowym - Miklaszewska, Ewa (Building the post-crisis global regulatory architecture, 2011)
Celem regulacji jest utrzymanie bezpiecznego i sprawnego systemu finansowego. W przeszłości banki były chronione przez regulatorów przed nadmierną konkurencją, w zamian za co akceptowały ograniczenia nadzorcze. Okres deregulacji spowodował jednak, że regulacja odbierana była głównie jako koszt, a globalny rynek finansowy dawał wiele możliwości ucieczki przez narodowymi restrykcjami. Globalny kryzys finansowy 2007-2009 pokazał nieadekwatność liberalnych reżimów regulacyjnych, opartych na tzw. Bazylei II. Stąd regulacyjne wysiłki w okresie pokryzysowym koncentrują się budowie nowej architektury regulacyjnej. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy są one wystarczające dla budowy stabilnego rynku bankowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 88-95