Wpływ regulacji Bazylei III na banki w Polsce - Kałużny, Radosław (Basel III’s impact on Polish banks, 2011)
Załamanie rynku kredytowego prowadzące do światowego kryzysu finansowego sprokurowało również działania organów nadzoru rynków bankowych zmierzających do ustalenia nowych, lepszych ram funkcjonowania sektora. W ramach owych regulacji szczególny nacisk położono na zwiększenie roli adekwatności kapitałowej oraz zarządzania ryzykiem płynności finansowej banków. Banki funkcjonujące w Polsce powinny już teraz brać pod uwagę nowe wymogi, ale bazując na dostępnych, ostatnio opublikowanych raportach rocznych, niektóre z nich mogą mieć z tym problemy, co w efekcie może doprowadzić do nasilenia się procesów konsolidacji krajowego rynku bankowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 80-87