Skorygowana o ryzyko opłata za gwarancje depozytowe – perspektywa Unii Europejskiej - Gospodarowicz, Marcin (Risk adjusted deposit insurance premium – an EU perspective, 2011)
Godziwa, zindywidualizowana na bazie rzeczywistego poziomu ryzyka instytucji opłata za uczestnictwo w systemie gwarantowania depozytów stanowi istotną wartość dla banków, instytucji gwarantowania depozytów, instytucji sieci bezpieczeństwa systemu finansowego oraz finansów publicznych, a pośrednio również dla całej gospodarki. Kierunek zmian w regulacjach europejskich dotyczących gwarantowania depozytów wskazuje, iż różnicowanie opłat zostanie w perspektywie zaimplementowane w prawie UE. Celem artykułu była prezentacja systemów gwarantowania depozytów w wybranych krajach UE, które różnicują obciążenia dla banków, a także propozycji modeli zaproponowanych przez Komisję Europejską, jako podstawa unifikacji systemów gwarancyjnych w UE. Zaprezentowano również wyniki badań empirycznych dotyczących różnicowania opłat w polskim sektorze bankowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 69-79