Nadzór finansowy w uniach kredytowych na świecie i w Polsce - Golec, Maria Magdalena (Supervision of credit unions in the world and in Poland, 2011)
Zakres nadzoru finansowego w uniach kredytowych jest różny, od jego braku, przez rozwiązania pośrednie (nadzór największych instytucji lub nadzór delegowany) do państwowego nadzoru bezpośredniego. W artykule dokonano analizy przesłanek wprowadzania nadzoru finansowego w uniach kredytowych, a także analizy typów nadzoru unii kredytowych. Przeprowadzono również przegląd rozwiązań w zakresie nadzoru w wybranych systemach finansowych. Scharakteryzowano obowiązujący i proponowany w ustawie o SKOK model nadzoru nad SKOK w Polsce. Na podstawie przeprowadzonych analiz podkreślono nieuchronność zmian modelu nadzoru polskich unii kredytowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 57-68