150 lat Banku Rosji – historia i współczesność - Żukowska, Helena; Żukowski, Marian (150 years of the Bank of Russia – history and the present time, 2011)
Bank centralny – Bank Państwowy – powstał w Rosji w 1860 r. Historia rosyjskiej bankowości centralnej jest odzwierciedleniem problemów, z jakimi borykało się w ciągu ostatnich 150 lat rosyjskie państwo i społeczeństwo. Jest przykładem postępowych reform w drugiej połowie XIX wieku. Jest też ilustracją rozwiązań nietrafionych, szczególnie wskutek zmuszania banku centralnego do podporządkowania się politykom. Rosjanie rozważali celowość wykorzystania doświadczeń Banku Polskiego, który powstał w 1824 r. Polskie powstanie styczniowe z 1863 r. osłabiło gospodarkę Rosji i zahamowało reformę pieniężną. Po latach burzliwych zmian – szczególnie w wyniku bolszewickiej rewolucji z 1917 r. i okresu komunizmu – dzisiejszy Centralny Bank Rosyjskiej Federacji (Bank Rosji) jest instytucją niezależną i stabilną
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 45-54