Strategia wyjścia z niestandardowych działań banków centralnych - Przybylska-Kapuścińska, Wiesława; Szyszko, Magdalena (Exit strategy from the central banks’ unconventional measures, 2011)
Wraz z rozprzestrzenieniem się kryzysu finansowego banki centralne rozpoczęły stosowanie na znaczną skalę niestandardowych instrumentów polityki monetarnej, uprzednio stwierdziwszy, że polityka stóp procentowych nie była skuteczna. Wygaszanie turbulencji na rynkach finansowych oznacza dla nich konieczność wdrożenia strategii wyjścia. W artykule opisano podstawowe dylematy władz monetarnych związane z zacieśnieniem monetarnym. Sprowadzają się one do pytań, jak i kiedy zaostrzyć politykę monetarną i w jaki sposób wspomóc te działania odpowiednią komunikacją z rynkami. Choć nie ma jednoznacznych odpowiedzi na tak postawione pytania, w artykule podjęto próbę przedstawienia głównych wątków w dyskusji na te tematy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 35-44