Czy ramy polityki pieniężnej Europejskiego Banku Centralnego są optymalne dla wzrostu gospodarczego? - Bednarczyk, Jan L. (Is European Central Bank monetary policy framework optimal for economic growth?, 2011)
Jednym z najważniejszych osiągnięć Unii Gospodarczej i Walutowej jest utrzymywanie od ponad 10 lat w krajach, które przyjęły wspólną walutę, znacznej stabilności cen. Jednocześnie od 1999 r., tj. od momentu wprowadzenia wspólnej waluty, średnioroczne tempo wzrostu realnego PKB w krajach strefy euro mieściło się najczęściej w przedziale 1,0-3,0%, wykazując dość relatywnie dużą niestabilność, typową dla klasycznego modelu rozwoju cyklicznego. Obserwacja zmian wskaźników wzrostu cen oraz wskaźników wzrostu gospodarczego w tych krajach prowadzi do wniosku, że stabilizacja inflacji nawet w długim okresie wcale nie musi oznaczać ograniczenia skali wahań cyklicznych w gospodarce. Przeciwnie, w pewnych sytuacjach może nawet je wzmacniać
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 15-23