Kamień w architekturze i budownictwie ziemi strzelińskiej - Jawecki, Bartosz (Stone in the architecture and buildings of the Strzelin region, 2019)
Budowa geologiczna ziemi strzelińskiej, w szczególności jej południowej części, obejmującej Wzgórza Strzelińskie i Wzgórza Lipowe, przyczyniła się do pozyskiwania przez ludzi różnego rodzaju surowców skalnych i minerałów. W powiecie ukazują się skały metamorficzne w postaci gnejsów, łupków łyszczykowych, kwarcytów, łupków kwarcowych, amfibolitów i marmurów, poprzecinanych żyłami kwaśnych skał magmowych takich jak granitoidy (granity, granodioryty, dioryty, tonality) oraz bazaltami. Od stuleci były one przedmiotem wydobycia.
Monografie CCXXII
Keywords: kamieniołom; budowa geologiczna; architektura; budownictwo; budowla; detal architektoniczny; zagospodarowanie kamieniołomu; geostanowisko; geoturystyka; geoturystyka miejska; granit; kwarcyt; marmur; powiat strzeliński; geopark