Metody wyceny instrumentów finansowych zgodnie z MSR/MSSF i ustawą o rachunkowości – analiza - Węgrzyńska, Małgorzata (Financial instrument measurement methods according to IAS and Polish accounting act – analysis, 2011)
Wzrastające zainteresowanie podmiotów gospodarczych instrumentami finansowymi wymusza dostosowanie prawa bilansowego do wymogów praktyki gospodarczej. Krajowe i międzynarodowe prawo bilansowe zawierają zalecenia dotyczące identyfikacji i wyceny instrumentów finansowych. Pomimo dużego zharmonizowania krajowego prawa bilansowego i zaleceń międzynarodowych występują w nich pewne różnice. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie o identyfikację i sposoby wyceny nowych zdarzeń gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 614-625