Wpływ agresywnej rachunkowości na wybrane decyzje finansowe przedsiębiorstw w ocenie pracowników księgowości - Uziębło, Aldona (The influence of aggressive accounting on chosen financial decisions of enterprises in the rating of the bookkeeping personnel, 2011)
Na potrzeby referatu przeprowadzono badanie ankietowe, niereprezentatywne, wśród uczestników kursu z zakresu finansów i rachunkowości. Z agresywną księgowością w trakcie pracy zawodowej zetknęło się 30% badanych; wszyscy określili swój stosunek do tego zjawiska jako negatywny, wskazując na dwa główne czynniki stosowania tego typu rachunkowości: umiejętności księgowych oraz presję kierownictwa jednostki. Agresywna rachunkowość, wg ankietowanych, wpływa na decyzje dotyczące pozyskania dodatkowego kapitału własnego (50% badanych), wykorzystania wypracowanego zysku (10%), zaciągnięcie kredytów i pożyczek (50%), tworzenia optymalnej struktury kapitału (10%). Otwarte pozostaje pytanie, czy ankietowani rozpoznali wszystkie elementy agresywnej rachunkowości, z którą się zetknęli; udzielenie odpowiedzi wymaga dalszych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 602-613