Obciążenia fiskalne jako czynnik warunkujący konkurencyjność przedsiębiorstw polskich - Opałka, Agnieszka (Fiscal burdens as a factor affecting the competitiveness of Polish firms, 2011)
Wysoki poziom obciążeń podatkowych może doprowadzić do porażki przedsiębiorstw w konkurencji na globalnym rynku, ale reformy podatkowe mogą być determinantą przewagi konkurencyjnej. Obciążenia fiskalne przedsiębiorstw są czynnikiem zdecydowanie wpływającym na jego rozwój, a pośrednio na całą gospodarkę. Naturalną konsekwencją procesów globalizacji jest konkurencja podatkowa, gdyż w świecie rosnących ekonomicznych współzależności opodatkowanie wywiera coraz większy wpływ na decyzje inwestycyjne przedsiębiorców. Istotna zatem jest harmonizacja podatków, zakładająca ujednolicenie prawa podatkowego wewnątrz UE. Przejawem tego procesu jest wdrażanie koncepcji CCCTB
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 592-601