Unikanie opodatkowania a struktura własności - Kałdoński, Michał (Corporate tax avoidance and ownership structure, 2011)
Obecne zainteresowanie badaczy unikaniem opodatkowania przez korporacje koncentruje się na skali, determinantach oraz konsekwencjach zjawiska. Z czego wynika zróżnicowanie zjawiska unikania opodatkowania przez korporacje? W jaki sposób postrzegają unikanie opodatkowania inwestorzy, pożyczkodawcy czy kontrahenci? Jakie koszty ponoszą korporacje unikające opodatkowania? To tylko niektóre pytania badawcze, na które próbują odpowiedzieć naukowcy zajmujący się tą tematyką. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie dotychczasowego stanu badań nad znaczeniem struktury własności dla zjawiska unikania opodatkowania przez korporacje i określenie podstawowych kierunków ich dalszego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 583-591