Podatkowe zachęty inwestycyjne dla przedsiębiorców - Jamroży, Marcin (Investment tax reliefs for enterpreneurs, 2011)
Przedmiotem artykułu jest przedstawienie i ocena podatkowych instrumentów wspierania rozwoju przedsiębiorstw, przewidzianych w przepisach polskich ustaw o podatkach dochodowych. Regulacje w zakresie amortyzacji obowiązujące w polskim prawie podatkowym nie przyznają podatnikom definitywnych (trwałych) korzyści podatkowych (np. w postaci tzw. premii inwestycyjnej), ponieważ suma odpisów amortyzacyjnych nie może przekroczyć wartości początkowej środków. Bezpośredni transfer pomocy publicznej jest bardziej efektywny, ponieważ nie zależy od rentowności prowadzonej działalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 570-582