System amortyzacji podatkowej w kontekście idei wspólnej skonsolidowanej podstawy opodatkowania - Iwin-Garzyńska, Jolanta (System of tax depreciation in the context of common consolidated tax base, 2011)
Wraz z przystąpieniem do Unii Europejskiej Polska zobowiązała się do prowadzenia prac zmierzających do wypracowania spójnych metod określania kluczowych dla finansów i przedsiębiorstwa pojęć, takich jak przychód, dochód, koszt podatkowy. Jednym z kosztów podatkowych działalności przedsiębiorstwa jest amortyzacja podatkowa środków trwałych. W opracowaniu podjęto temat systemu amortyzacji podatkowej w aspekcie wspólnej jednolitej podstawy opodatkowania osób prawnych poprzez wskazanie na istotę systemu amortyzacji podatkowej w Polsce, następnie odniesienie do założeń CCCBT. Przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w ramach realizacji projektu badawczego MNiSW, dotyczące skłonności polskich przedsiębiorstw do korzystania z metod amortyzacji przyśpieszonej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 559-569