Alternatywne konstrukcje podatku od dochodów przedsiębiorstw - Flotyńska, Anna (Alternative structures of business income tax, 2011)
Artykuł jest poświęcony problemowi podatkowego traktowania dochodów uzyskiwanych z działalności gospodarczej. Celem jest udzielenie odpowiedzi na pytania: Jakie znaczenie dla konstrukcji podatków dochodowych - a w szczególności podstawy opodatkowania i stawek podatkowych - ma fakt uzyskiwania przez podatników dochodów z pracy i z kapitału? Czy dochody te należy traktować w sposób odmienny, a jeśli tak, to dlaczego? Jakie konkretne rozwiązania spotkać można w praktyce, a jakie są przedmiotem dyskusji naukowej? Na podstawie badań teoretycznych i praktycznych wdrożeń koncepcji podatkowych autorka wyróżnia podejście dualne i podejście zorientowane na konsumpcję
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 546-558