Struktura czynników produkcji w działalności podmiotów zwolnionych z podatku od wartości dodanej - Bernal, Arkadiusz (Production factors structure in entities exempt from value added tax, 2011)
Podatek od wartości dodanej funkcjonuje właściwie, gdy jest powszechny. Zaletą podatku od wartości dodanej jest wówczas jego stosunkowo duża neutralność decyzyjna, co oznacza, że podatek nie wpływa na wybory dokonywane przez podatników. Celem artykułu jest udowodnienie tezy, że podmioty zwolnione (wykonujące działalność zwolnioną) z podatku od wartości dodanej ze względu na to zwolnienie będą wykazywały skłonność do zastępowania kapitału pracą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 537-545