Konsekwencje wprowadzenia koncepcji CCCTB dla zakresu podstawy opodatkowania polskich przedsiębiorstw - Adamczyk, Adam (Consequences of introduction of CCCTB concept in the aspect of change in corporate income tax base, 2011)
W strategii lizbońskiej kraje Unii Europejskiej postawiły sobie za cel uczynienie UE najbardziej konkurencyjną gospodarką świata. Osiągnięcie tego celu wymaga usunięcia zakłóceń w funkcjonowaniu wspólnego rynku, związanych m.in. z brakiem spójności opodatkowania dochodów przedsiębiorstw. Zatem zaproponowano wprowadzenie koncepcji wspólnej korporacyjnej skonsolidowanej podstawy opodatkowania. Jedno z podstawowych założeń tej koncepcji polega na ujednoliceniu podstawy opodatkowania. Celem artykułu jest ocena wpływu, jaki ujednolicenie to może wywrzeć na polskie przedsiębiorstwa oraz na dochody podatkowe państwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 527-536