Badania nad zależnością pomiędzy koniunkturą a rentownością przedsiębiorstw - Wyrobek, Joanna; Stańczyk, Zbigniew (Research on the relationship between business cycles and profitability of enterprises, 2011)
Celem opracowania było zbadanie zależności pomiędzy rentownością a koniunkturą polskich przedsiębiorstw. Obliczono zatem cykliczne składowe wskaźników rentowności aktywów dla różnych rodzajów działalności gospodarczej oraz dla przyjętych miar koniunktury (wskaźniki koniunktury GUS dla produkcji oraz kwartalne PKB). Analizę przeprowadzono za pomocą analizy spektralnej. Okazało się, że rentowność jedynie części firm była powiązana z koniunkturą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 495-509