Znaczenie płatności bezpośrednich w finansowaniu działalności gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji żywca wieprzowego - Szymańska, Elżbieta (Importance of direct payments in financing activities of pig farms, 2011)
Celem opracowania jest prezentacja wyników badań dotyczących określenia udziału płatności bezpośrednich w finansowaniu działalności gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji żywca wieprzowego w Polsce. Analizą objęto 80 gospodarstw o dużej skali produkcji. Z badań wynika, że w gospodarstwach trzodowych istnieją duże zasoby użytków rolnych, ale udział płatności bezpośrednich w ich przychodach i kosztach jest mały. Płatności bezpośrednie są podstawowym instrumentem WPR i wpływają na poziom dochodów rolniczych. W celu zapewnienia jednakowych warunków konkurencyjności na europejskim rynku należy zmienić sposób ich naliczania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 472-483