Struktura aktywów trwałych gospodarstw rolnych w Polsce w latach 2004-2008 - Szafraniec-Siluta, Ewa (Structure of Polish farms assets in the years 2004-2008, 2011)
Celem artykułu jest ocena zmian zachodzących w strukturze aktywów trwałych gospodarstw rolnych w Polsce w latach 2004-2008, a także w wartościach poszczególnych składników majątku, oraz wskazanie różnic zachodzących pomiędzy gospodarstwami usytuowanymi w różnych regionach Polski. Badania, poprzedzone kwerendą literatury, oparto na danych gromadzonych i publikowanych przez FADN. Struktura aktywów trwałych w poszczególnych regionach Polski pokrywa się ze średnią sytuacją w kraju. Najwyższy udział stanowią w niej budynki, następnie maszyny, urządzenia i środki transportu oraz ziemia, uprawy trwałe i kwoty produkcyjne. Najmniejszy udział w strukturze aktywów trwałych gospodarstw rolnych ogółem w Polsce, jak i w ujęciu regionalnym, stanowi stado podstawowe (płeć żeńska)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 460-471