Wpływ kryzysu globalnego na kształtowanie się płynności bieżącej przedsiębiorstw usługowych - Porada-Rochoń, Małgorzata (The impact of global crisis on the current liquidity in business service, 2011)
Kryzys finansowy doprowadził do fundamentalnych zmian w strategiach zachowań przedsiębiorstw i instytucji finansowych na świecie. Szczególne znaczenie zostało przypisane polityce płynności finansowej, kreacji zasobów gotówkowych oraz ich roli w odpowiedzi na globalny kryzys. Zasadne wydało się zbadanie, jak globalny kryzys (a zatem szereg czynników makroekonomicznych go kreujących) wpłynął na płynność finansową przedsiębiorstw na podstawie przedsiębiorstw usługowych w latach 2006-2009 oraz jakie były determinanty kształtowania się płynności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 416-425