Konsekwencje globalnego kryzysu finansowego w działaniach przedsiębiorstw niefinansowych - Mądra, Magdalena (Consequences of the global financial crisis in non-financial companies activity, 2011)
Celem opracowania było przedstawienie konsekwencji globalnego kryzysu finansowego dla przedsiębiorstw niefinansowych w Polsce. Zakres podjętej analizy czynników kształtujących sytuację finansową przedsiębiorstw obejmował lata 2007-2010. Kryzys finansowy naruszył strategię przedsiębiorstw ukierunkowaną na trwały wzrost, powodując konieczność radykalnego ograniczenia inwestycji w sytuacji spadku liczby zamówień oraz kryzysu zaufania na rynku finansowym wspierającym rozwój sfery realnej gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 403-415