Miary finansów przedsiębiorstwa i ich adekwatność - Mączyńska, Elżbieta (Measures of company finances and their adequacy, 2011)
W debatach ekonomicznych w ostatnich latach nasila się krytycyzm dotyczący pomiaru finansowej kondycji przedsiębiorstw, a także sposobu prezentowania ich wizerunku oraz działań. W niniejszej pracy, w analizie tych kwestii uwzględniane są wybrane determinanty nieprawidłowości pomiaru finansowej kondycji przedsiębiorstw, w tym mające podłoże w rosnącej złożoności działalności gospodarczej i zmianach paradygmatu biznesu, systemie rachunkowości, w regulacjach prawnych, ale także w teorii ekonomii. Analizowane są kierunki zmian w systemie pomiaru kondycji przedsiębiorstw, z uwzględnieniem najnowszych, prezentowanych w literaturze przedmiotu, rekomendacji (w tym koncepcji CSV na tle CSR) i ich krytycznej analizy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 388-402