Koszty zagrożenia upadłością a sytuacja finansowa przedsiębiorstwa - Kubiak, Jarosław; Nowaczyk, Tomasz (Indirect cost of bankruptcy and the financial situation of enterprise, 2011)
Artykuł przedstawia wyniki badań empirycznych zjawiska kosztów zagrożenia upadłością, przeprowadzonych z użyciem metodologii zaproponowanej przez Oplera i Titmana na próbie badawczej polskich przedsiębiorstw produkcyjnych. Najistotniejszą obserwacją jest brak statystycznie istotnego negatywnego związku pomiędzy wysokim poziomem dźwigni finansowej i dekoniunkturą w branży a dynamiką wzrostu sprzedaży. Sugeruje to dla polskich przedsiębiorstw produkcyjnych objętych badaniem brak znaczących kosztów zagrożenia upadłością
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 379-387