Faktoring samorządowy czy forfaiting samorządowy – propozycja uporządkowania pojęć - Kreczmańska-Gigol, Katarzyna (Local government factoring vs. local government forfaiting: attempt to order the terminology, 2011)
Na rynku polskim od kilku lat oferowane są przez faktorów usługi, w których dłużnikami są jednostki samorządu terytorialnego. Usługi te nazywane są faktoringiem samorządowym. Ich cechy charakterystyczne wskazują na to, że są to usługi forfaitingu, a nie faktoringu. Nazewnictwo wymaga uporządkowania. Prawidłowa nazwa powinna brzmieć forfaiting samorządowy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 365-378