Próba oceny wiarygodności diagnostycznej bankowych metod badania kondycji finansowej przedsiębiorstw - Kitowski, Jerzy (An attempt to assess reliability of bank diagnostic methods to examining financial standing of enterprises, 2011)
W artykule zaprezentowano krytyczny przegląd metod oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa, z punktu widzenia ich wiarygodności diagnostycznej, stosowanych przez pięć wybranych banków. Wykazano słabości metodyczne i niekonsekwencje terminologiczne kryteriów oceny kondycji finansowej wykorzystywanych przez te banki, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki branżowej badanej firmy oraz skali i progów, a także relacji klasyfikacji ilościowej i jakościowej oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej firmy. Potwierdzono tezę, że rozpatrywane metody stanowią najczęściej kompilację (a w skrajnych przypadkach nawet przejawy bezkrytycznego naśladownictwa) założeń wykorzystywanych przez inne banki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 351-364