Zmienność dywidendy a koncentracja akcjonariatu na przykładzie spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Kaźmierska-Jóźwiak, Bogna; Marszałek, Jakub (Dividend payout changeability and shareholder’s concentration. A case study of companies listed on Warsaw Stock Exchange, 2011)
Decyzje w zakresie polityki dywidend należą do najważniejszych nie tylko w obszarze finansowym, ale i strategicznym przedsiębiorstwa. Rozwój rynku kapitałowego powoduje wzrost oczekiwań inwestorów z tytułu posiadania akcji. Przyjęta polityka dywidendy może determinować wycenę spółki. Stabilizacja w zakresie prowadzonej polityki dywidend wydaje się istotna. Celem niniejszego opracowania jest analiza wpływu koncentracji własności na stabilność wypłaty dywidend na przykładzie spółek notowanych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Analizy statystyczne potwierdziły związek pomiędzy stopniem koncentracji własności a zmiennością wypłat dywidendy, co oznacza potwierdzenie przyjętej w pracy hipotezy o pozytywnym wpływie koncentracji własności na stabilność wypłat dywidendy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 339-350