Współczesny model decyzyjny polityki kredytowej przedsiębiorstwa - Gorczyńska, Maria (Contemporary decisive model of a company’s credit policy, 2011)
Jedną z przyczyn powstania sytuacji kryzysowych w przedsiębiorstwie jest nieprawidłowo prowadzona polityka kredytowa wobec kontrahentów. Dlatego też zarządzający przedsiębiorstwem powinni swoje działania opierać na parametrach określonych we współczesnym modelu decyzji polityki kredytowej. Stosowanie przez zarządzających procedur i parametrów wskazanych w tym modelu wspomaga proces podejmowania decyzji. Prawidłowo podjęte decyzje wpłyną na ograniczenie ryzyka kredytowego związanego z odraczaniem terminów płatności przedsiębiorstwa oraz na niezakłócony spływ należności, co z kolei zmniejszy ryzyko powstania sytuacji kryzysowych w przedsiębiorstwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 328-338