Dotacja dla bezrobotnych podejmujących działalność gospodarczą a powstawanie mikroprzedsiębiorstw - Fila, Joanna (Subvention for unemployed persons undertaking self-employment vs. the creation of microenterprises, 2011)
Artykuł prezentuje problematykę wsparcia finansowego osób bezrobotnych, podejmujących samodzielną działalność gospodarczą. W Polsce instrumentem takim jest dotacja przyznawana przez urzędy pracy ze środków Funduszu Pracy. Przyznanie dotacji może odgrywać pozytywną rolę zarówno w aspekcie polityki zatrudnienia, jako zachęta do aktywizacji zawodowej i porzucenia statusu osoby bezrobotnej, ale także jako czynnik rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw. Nie bez znaczenia pozostaje także wpływ na sektor finansów publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 318-327