Podtrzymywane stopy wzrostu w analizie finansowej wybranych spółek branży IT - Daszyńska-Żygadło, Karolina (Sustainable growth rates in financial analysis of chosen IT sector companies, 2011)
Artykuł prezentuje model podtrzymywanej stopy wzrostu przedsiębiorstwa wraz z jej modyfikacjami. Na szczególną uwagę w okresie dekoniunktury i trudności finansowych przedsiębiorstw zasługuje wewnętrzna stopa wzrostu podtrzymywanego, która pokazuje maksymalną możliwą do zrealizowania stopę wzrostu przychodów ze sprzedaży, finansowaną wyłącznie z wewnętrznych źródeł. Zastosowanie analizy podtrzymywanych stóp wzrostu do oceny potencjału wzrostu i możliwości jego sfinansowania pokazano na przykładzie wybranej grupy spółek publicznych z sektora budowy maszyn i komputerów w latach 2007-2009 wraz z prognozą na 2010 rok
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 306-317