Finansowanie usług zdrowotnych przez pracodawców - Bem, Agnieszka (Financing of health care services by employers, 2011)
Pracodawcy odgrywają istotną rolę w finansowaniu usług ochrony zdrowia, przede wszystkim w zakresie profilaktyki i zdrowia publicznego. Finansowanie odbywa się na dwóch płaszczyznach: obligatoryjnej, związanej z medycyną pracy, i fakultatywnej, poprzez abonamenty medyczne dla pracowników. Wydatki na medycynę pracy są stabilne, należy jednak oczekiwać wzrostu wydatków na abonamenty medyczne dla pracowników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 291-305