Programy bezpośrednich reinwestycji dywidend (DRIP) w polityce finansowej spółek i ich akcjonariuszy - Zarębski, Sławomir (Dividend direct re-investment programmes (DRIPs) in finance policy of enterprises and their shareholders, 2011)
Coraz więcej spółek w USA i w Europie Zachodniej wprowadza programy DRIP do arsenału instrumentów zarządzania polityką dywidend. Programy te charakteryzują się zestawem specyficznych wad i zalet, które powinny być przedmiotem analizy w spółkach inicjujących te programy i wśród zainteresowanych akcjonariuszy. Firmom programy te służą do wspomagania efektywności pozyskiwania kapitału i poprawy relacji z akcjonariuszami; ich wdrożenie i prowadzenie wymaga jednak znacznego wysiłku organizacyjnego i niesie za sobą liczne dodatkowe koszty. Inwestorom programy DRIP umożliwiają dokonywanie zakupów akcji bezpośrednio od spółki, bez opłat transakcyjnych; ograniczają one jednak także liczne korzyści z bezpośrednich inwestycji na giełdzie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 278-287